Klimato savaitės renginiai Ariogalos gimnazijoje

  • Paskelbta: 2023-11-07
  • Kategorija: Renginiai

      Spalio 23–29 d. Aplinkos ministerija penktąjį kartą rengia Klimato savaitę. Ši iniciatyva skatina visuomenę atvirai kalbėti apie iššūkius ir galimybes švelninant klimato kaitą.

    Daugiau nei šimtmetį deginant iškastinį kurą, taip pat netvariai naudojant išteklius, pasaulio klimatas atšilo 1,1 °C lyginat su ikipramoniniu laikotarpiu. Tai lemia dažnesnius ir intensyvesnius ekstremalius orų reiškinius, kurie kelia vis didesnį pavojų gamtai ir žmonėms tiek Lietuvoje, tiek kituose pasaulio regionuose. Europos Sąjungos „Copernicus“ klimato kaitos tarnyba skelbia, jog šių metų liepos 4-oji buvo karščiausia diena mūsų planetoje per visą stebėjimų laikotarpį, nuo XIX a. pabaigos. Vidutinė planetos temperatūra siekė daugiau nei 17 laipsnių. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, 2021 m. šalyje užfiksuoti 6 šilumos rekordai, 2022 m. – 13, 2023 m. – jau net 17 šilumos rekordų. Net pusė šilumos rekordų buvo užfiksuoti šiame amžiuje. Tuo tarpu šalčio rekordų – vos septintadalis.

     Spalio 23-29 d. Ariogalos gimnazijoje gamtos mokslų ir geografijos mokytojai organizavo veiklas, skirtas Klimato savaitei. Spalio 24 d. 8 a klasės mokinai vyko į UAB Ariogalos katilinę, kur susipažino su naudojamu kuru, šilumos gamybos procesu, poveikiu aplinkai, saulės elektrinės nauda. Dėkojame katilinės darbuotojui A. Raškevičiui už įdomiai pravestą ekskursiją.

     Spalio 26 d. gimnazijoje vyko konfencencija, skirta „Klimato savaitei“ paminėti. Mokiniai parengė biologijos, fizikos, chemijos ir geografijos pranešimus šiomis temomis:

    „Šiltnamio efektą sukeliančio anglies dioksido „palaidojimo“ galimybės“, „13-tas darnaus vystymosi tikslas“, „Elektrinės ir aplinkos tarša“, „Greitoji mada ir jos pasekmės“, „Elektromagnetinis spektras“.

     Spalio 27 d. vykdėme integruotas fizikos-geografijos veiklas. 8 b klasėje ir II b g klasėje vyko viktorina „Tapk geriausiu klimato kaitos žinovu“. Mokiniai dirbo komandomis, ugdydami komunikavimo, bendradarbiavimo, kūrybiškumo kompetencijas. Spręsdami viktorinos klausimus, gilinosi į klimato kaitos priežastis. Geriausiai viktorinoje sekėsi II b g klasės mokinėms Izabelei Banytei, Ugnei Tamošaitytei, 8 b klasės mokinei Ievai Kaupaitytei. Mokiniai rengė ir kūrybinius darbus apie klimato kaitos padarinius mūsų planetai. Džiaugiamės Guodos Tamošaitytės ir Austėjos Jasiukevičiūtės II b g klasės, kūrybiniu darbu.

     III a b g klasių mokiniai  per geografijos pamokas rašė argumentuotą tekstą „Klimato krizė. O kas toliau?“ Geriausiai įvertintas darbas III a g klasės mokinio A Stašinskio.

     8 klasėse vestos fizikos pamokos „Kosmoso šiukšlės“. Jų metu mokytoja L. Siliūnienė kalbėjo apie kosmoso taršą. Šiuo metu rūpinamės Žemėje esančiomis šiukšlėmis, tačiau pažvelkime į dangų. Kas ten už atmosferos ribų? Palyginus su visa žmonijos istorija, kosminė era trunka apie 60 metų. Tačiau ir per šį laiką spėta „pasišiukšlinti“. Žemiškieji sąvartynai nemaloniai kvepia, gali užteršti gruntą bei požeminius vandenis, bet grėsmė gana lokalinė. O štai kosminis šiukšlynas gali užgriūti viską naikinančia artilerijos salve. Kaip apsisaugoti nuo jų? Kuriamos stebėjimo sistemos, ieškoma būdų tas šiukšles surinkti. Apie tai diskutuota pamokose, pieštos iliustracijos.

     Ačiū, mokytojams ir mokiniams, kurie prisidėjo prie Klimato savaitės veiklų organizavimo.

Autorius:
Gamtos mokslų ir geografijos mokytojai

Nuotraukos:
Gamtos mokslų ir geografijos mokytojai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas