Atminties kelias

  • Paskelbta: 2023-09-24
  • Kategorija: Renginiai

      Pilietinė iniciatyva „Atminties kelias“ – kvietimas visiems žmonėms, prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes, kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę, siekiant, kad visuomenėje rastųsi suvokimas, jog Holokaustas yra ne tik žydų tragedija, bet ir visos Lietuvos netektis – prarastas intelektualinis, kultūrinis, politinis ir ekonominis mūsų šalies potencialas.

     Rugsėjo 23 d. minima Lietuvos žydų genocido aukų atminties diena. Ariogalos gimnazijos mokiniai ketvirtadienį dalyvavo Vilniaus geto likvidavimo 80 -ųjų metinių renginyje Vilniuje. Minėjimas prasidėjo Rūdininkų aikštėje, iš čia ėjome iki Vilniaus geležinkelio stoties, kur kelionę iki Panerių tęsėme traukiniu. Kalbą prie Panerių memorialo sakė premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Izraelio Holokausto atminties centro direktorių tarybos pirmininkas Danis Dayanas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinių okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmininkas Emanuelis Zingeris, kiti garbūs svečiai.

      Rugsėjo 22 dieną prisiminėme Ariogalos žydų likimą 1941 metų rugsėjo 1 dieną Verdėlupyje.

      Iki Antrojo pasaulio karo Ariogaloje apie 70 procentų miestelio gyventojų buvo žydai. Centre buvo akmenimis grįsta rinkos aikštė. Ketvirtadieniais šurmuliavo turgus. Pagrindinė gatvė vadinosi taip pat, kaip ir dabar – Vytauto gatve. Čia ir aplink ją gyveno dauguma žydų. Kitapus Vytauto gatvės, kuri vadinosi Sinagogų, stovėjo žydų maldos namai – mažoji ir didžioji sinagogos. Trečiadieniais jose vyrai aptardavo ūkinius klausimus, šeštadieniais melsdavosi. Prasidėjus karui, pasikeitė žydų padėtis. Juos suvarė į getą, liepė dirbti įvairius darbus. 1941 m. rugpjūčio pabaigoje jie buvo varomi Dubysos kalne kasti duobių, vėliau visiems žydams liepta pasiimti viską, ką turi geriausia, žadant juos nuvežti kitur. Tuos, kurie negalėjo paeiti, vežė su vežimais. Niekas nebandė bėgti, nes aiškino, kad ,,visus jus išveš į Izraelį“. Surikiavo ir vedė Vytauto gatve, paskui pasuko Dubysos link (dabar Verdėlupio g.), tada dauguma suprato, kas jų laukia. 
        Lietuvoje yra žinoma ir paženklinta daugiau nei 200 masinių holokausto aukų žudymo vietų, Ariogala – viena iš jų. Žuvusiųjų atminimą pagerbėme tylos minute.

Nuotraukos:
Rasa Zakaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas