ŠIAURĖS ŠALIŲ LITERATŪROS SAVAITĖ

  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Renginiai

     Šiuo metu, kai laikas mūsų kraštuose pats tamsiausias - ryte saulė tik pakyla, o po kelių valandų, žiūrėk, jau ir ritasi žemyn, kai aplink žvarbu, norisi jaukumo, šilumos. Tada galime užsidegti žvakę ir atsivertę knygą garsiai skaityti. Tokia ir yra pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja. O šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema – Kalėdos Šiaurėje.

     Lapkričio 13 dieną 2 c klasės mokiniai dalyvavo didžiojoje skaitymų balsu dienoje ,,Auštant“ . Būtent šią dieną tuo pačiu metu įvairiomis kalbomis Šiaurės ir Baltijos šalyse daugiau kaip 2000 vietų yra skaitomos ištraukos iš Šiaurės šalių autorių knygų. Mokiniai klausėsi bibliotekininkės Jūratės skaitomos ištraukos iš  Astrid Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos" apie pasiruošimą Kalėdoms, jų šventimą, gerus darbus. Paskui mokiniai buvo knygos iliustratoriaus padėjėjais – spalvino iliustracijas.

     Lapkričio 15 d. 5 c klasės mokiniai dalyvavo integruotoje bibliotekos ir technologijų pamokoje ,,Kalėdos Šiaurėje“. Bibliotekininkė Raimundė mokinius supažindino su Šiaurės šalių literatūros savaite - jau trečią dešimtmetį vykdomu kultūros projektu, kurio tikslas yra puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo. Mokiniams bibliotekininkė skaidrėse parodė Šiaurės šalių rašytojų kūrinių personažus, o mokiniai turėjo pasakyti iš kokio kūrinio personažas. Mokiniai atliko bibliotekininkės paruoštą viktoriną Kahoot platformoje apie Šiaurės šalių rašytojus. Prie žvakių šviesos penktokai skaitė A. Lindgren knygos ,,Emilis iš Lionebergos“ ištrauką apie Kalėdų džiaugsmą, vaišes. Paskui mokinių atskiros grupės gamino ir pristatė patiekalus, kuriuos Šiaurės šalyse valgo per Kalėdas.

     Lapkričio 17 d. skaitymai ,,Auštant“ vyko 6 a klasės mokiniams. Mokiniai garsiai skaitė tą pačią Šiaurės šalių asociacijų sąjungos pasiūlytą  A. Lindgren knygos ,,Emilis iš Lionebergos“ kūrinio ištrauką „Kai Emilis nuniokojo Kathultą ir pagavo vilkduobėje Komandorą“.

     Lapkričio 17 d. integruotos bibliotekos ir technologijų pamokos ,,Kalėdos Šiaurėje“ vyko Ia g ir Ib g klasės mokinių grupėms. Mokines bibliotekininkė supažindino su Šiaurės šalių literatūros savaite, jos idėja. Mokinės pristatė paruoštas skaidres apie Šiaurės šalių Kalėdų tradicijas, puošybą, patiekalus. Paskui prie žvakių šviesos garsiai skaitė Ingvild H. Rishøi knygos ,,Stargeitas. Kalėdų pasaka“ ištrauką. Savo žinias apie Šiaurės šalis mokinės pasitikrino dalyvaudamos virtualiame protmūšyje.

Autorius:
Raimundė Višinskienė

Nuotraukos:
Raimundė Višinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas