Šiaurės šalių literatūros savaitė

  • Paskelbta: 2022-11-21
  • Kategorija: Renginiai

     Šiaurės šalių literatūros savaitė – jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kurio tikslas yra puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietiško pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo. Kaip įprasta, Šiaurės šalių literatūros savaitė rengiama lapkritį, tamsiausiu metų laiku.

     Lapkričio 14 – 18 dienomis gimnazijoje vyko veiklos, skirtos Šiaurės šalių literatūros savaitei, kurias organizavo bibliotekininkės Jūratė ir Raimundė. Pirmadienį 2 klasės mokiniams vyko ,,Šviesos ir žodžio šventė“. Kadangi šiemet lapkričio 14 dieną minėjome Astridos Lindgren 115 gimimo metines, tai antrokus aplankė A. Lindgren personažas – Pepė Ilgakojinė. Ji bendravo su vaikais, klausinėjo jų, ką jie žino apie Pepę. Paskui demonstruojant skaidrėse kitus Šiaurės šalių rašytojų personažus, vaikai spėliojo, kokie tai personažai ir iš kokių jie knygų. Svarbiausias šventės akcentas ir pagrindinė savaitės idėja – garsiai skaityti prie žvakių šviesos. Šių metų skaitymų tema – gamta Šiaurėje. Rekomenduojama garsiniams skaitymams jaunesniems mokiniams : Martin Glaz Serup iš Danijos ir Malin Kivelä iš Suomijos knygos ,,Jei sutiktum lokį“ ištrauka. Bibliotekininkei garsiai skaitant ištrauką, mokiniai ekrane galėjo gėrėtis knygos iliustracijomis, kurias kūrė Lina Bondestam iš Suomijos. Išklausę ištrauką, mokiniai gavo lapus, kuriuose buvo nupieštas skaitytos ištraukos personažas – lokys. Mokiniai turėjo nuspalvinti lokį ir nupiešti Šiaurės šalių gamtą. Už aktyvų dalyvavimą šventėje mokiniai buvo apdovanoti saldžiais lokiukais.

     Lapkričio 17 dieną Pepė Ilgakojinė su savo klausimais ir pasakojimu apie Astridą Lindgren apsilankė 5b klasėje. Vyko integruota technologijų ir bibliotekos pamoka ,,Šiaurės šalys: literatūra, gamta ir patiekalai“. Mokiniai susipažino ir su kitais Šiaurės šalių rašytojais ir jų išleistomis knygomis, žymesniais personažais. Mokiniams buvo trumpai pristatytos Šiaurės šalys, jų būdingesni akcentai, kraštovaizdis, virtuvė. Mokiniams taip pat prie žvakių šviesos buvo skaitoma garsiai Martin Glaz Serup ir Malin Kivelä knygos ,,Jei sutiktum lokį“ ištrauka. Aptarę ištrauką, mokiniai dalyvavo bibliotekininkės paruoštoje viktorinoje apie Šiaurės šalis Kahoot platformoje. Po visų užduočių savo technologinius gebėjimus tobulino gamindami šiaurietiškus patiekalus.

     Lapkričio 18 dieną I bg klasės mokiniai rinkosi į skaityklą, kur vyko integruota geografijos ir bibliotekos pamoka ,,Šiaurės šalys: gamta ir skaitiniai“. Bibliotekininkei pristačius Šiaurės šalių literatūros savaitę, du gimnazistai labai informatyviai skaidrėmis pristatė Šiaurės šalis ir jų gamtą. Išklausę pristatymą apie Šiaurės šalis, Ib gimnazijos klasės mokiniai prie žvakių šviesos skaitė ištrauką iš švedų autoriaus Patrik Svensson knygos „Apie ungurius ir žmones: mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“. Išklausius skaitinius, mokyklos direktorius mokiniams papasakojo nutikimą apie ungurių žvejybą ir uždavė geografinį klausimą mokiniams: kokiame Utenos ežere tas nutikimas nutiko? Atsakymus mokiniai turėjo siųsti direktoriui el. paštu.

     Visą savaitę mokyklos fojė buvo eksponuojami mokinių piešiniai, kuriuose vaizduojama Šiaurės šalių gamta, žymesnių Šiaurės šalių rašytojų stendinė informacija. Pradinės mokyklos bibliotekoje buvo eksponuojami mokinukų piešti Šiaurės šalių rašytojų knygų personažai. Užsukus į Almos Adamkienės informacinį centrą buvo galima pavartyti bei išsirinkti norimą skaityti knygą iš parodoje eksponuojamų Šiaurės šalių literatūros knygų.

     Šiaurės šalių literatūros savaitė suteikė progą mokiniams susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais, kvietė susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį.

Nuotraukos:
Raimundė Višinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas