Europos kalbų dienos iššūkiai ir atradimai

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-09-27
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 26 dieną, pirmadienį, jau 21-ąjį kartą buvo minima Europos kalbų diena, tad Ariogalos gimnazijos kalbų mokytojos kvietė kartu paminėti šią dieną. Nuo pat ryto buvo galima išgirsti pasisveikinimus skirtingomis kalbomis, mokiniai domėjosi įvairiomis pateiktomis vaizdinėmis priemonėmis. Vyresniųjų klasių mokiniai galėjo išmėginti save interaktyviame kalbų ir kultūrų žaidime „Iššūkis – daugiakalbystė!“ bei pasiklausyti paskaitos apie portugalų kalbą ir kultūrą, kurią skaitė Portugalijos kultūros atašė Sílvia Schiermacher. Už suteiktą galimybę dalyvauti nuotoliniuose renginiuose dėkojame VDU ir viktoriną bei paskaitą rengusiems VDU atstovams.

Ariogalos gimnazijos pradinėse klasėse taip pat buvo kūrybingai paminėta Europos kalbų diena. Mokiniai susipažino su kalbos kilmės padavimu (Babelio bokštas), kalbų įvairove, jiems buvo pristatytos informatyvios skaidrės, paruošti įtraukiantys žaidimai, susiję su įvairiomis pasaulio šalimis.

Šios dienos paminėjimu yra skatinama tolerancija ir sąmoningumas kitų kalbų ir kultūrų atžvilgiu, siekiama skatinti daugiakalbystę ir prireikus apsaugoti kalbas, kurioms gresia išnykimas. Anglų kalbos mokytoja R. Jocienė paruošė daug informatyvios medžiagos apie Europos kalbų dieną, ja pasidalino su mokytojomis, kurios pristatė mokiniams. Koridoriuose iškabino papildomos įdomios informacijos, kuria naudodamiesi mokiniai turėjo atsakyti į organizatorės paruošto testo klausimus. Vaikai entuziastingai ieškojo atsakymų, smagiai kvatojo iš kitų šalių žodžių, stebėjosi įdomiais kalbų, rašto faktais. Ketvirtokai paruošė trumpus pristatymus anglų – lietuvių kalbomis apie pasirinktą Europos šalį, kurie buvo eksponuojami koridoriuje.

Ne mažiau įdomios veiklos vyko ir pas gimnazijos vyresniuosius mokinius kalbų pamokų metu. I ag ir I bg klasės mokinių dvi grupės, vadovaujamos lietuvių kalbos mokytojų I. Petrauskienės ir V. Šegždienės, surengė viktoriną, skirtą Europos kalbų dienai. Mokiniai viktorinos metu ne tik pademonstravo savo žinias apie pasaulio kalbas, bet ir sužinojo daug naujų dalykų apie rašto istoriją, archeologijos reikšmę kalbotyrai. Buvo įdomu parungtyniauti grupėmis, pasivaržyti, kurios grupės mokiniai turi daugiau žinių ir nuovokos. Paaiškėjo du geriausi lingvistikos mokslo žinovai – Osvaldas Stumbra ir Ugnė Tamošaitytė, bendraklasiai iš I bg klasės.

5 b klasė kartu su mokytoja V. Šegždiene taip pat išradingai paminėjo Europos kalbų dieną. Dalyvavo viktorinoje, daugiau sužinojo apie kalbų ir kultūrų įvairovę, atliko įdomiąsias užduotis. Džiaugiamės visų penktokų išradingumu, linksmumu, sumanumu ir sveikiname viktorinos ,,Kalba – langas į pasaulį“ nugalėtojus: Aistę Klasauskaitę, Lukreciją Banytę, Vestą Gailiūtę ir Justiną Paulauską.

Anglų kalbos pamokų metu mokiniai kalbėjo apie Europos valstybes, kalbas, jų svarbą, gebėjo išvardinti šalis ir kalbų pavadinimus angliškai, nupiešė piešinius su skirtingų Europos šalių abėcėlėmis, įterpė straipsnius jų kalba, pavaizdavo kai kurių šalių pagrindinius simbolius. Darbeliai buvo patalpinti gimnazijos koridoriuose ant langų. Stende prie įėjimo į gimnaziją buvo parašyti pasisveikinimai visomis Europos šalių kalbomis, mokiniai pasimokė pasisveikinti kitos šalies kalba. Ši diena leido mokiniams išreikšti savo jausmus ir emocijas. Mokiniai norėdami paminėti Europos kalbų dieną kartu su mokytoja G. Preikšiene, anglų kalbos pamokoje padarė milžinišką plakatą. Jie turėjo progą ne tik panaudoti savo kūrybiškąsias savybes, tačiau ir susipažinti su kitomis kalbomis, tarimu bei rašymu. Grupėje dirbdami nupiešė Europos žemėlapį, kuriame visomis Europos kalbomis užrašė: „Ukraina yra Europos dalis“. Šiomis dienomis, kai Europa suskyla į grupes, mes tokiu gražiu gestu paminime kalbų dienos tradicijas savo mokykloje, bet ir prisidedame širdimi prie Ukrainos netekčių. Tai ne tik linksma, lavinanti tradicija, bet ir gražus, švelnus gestas parodyti, kas mums rūpi.

Kalbų metodinės grupės mokytojos

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas