Chemijos ir fizikos pamokos už mokyklos ribų

  • Paskelbta: 2023-10-20
  • Kategorija: Išvykos

        Spalio 19 d. I a klasės mokiniai vyko į Gėluvoje esančią stambiagabaričių atliekų aikštelę, kurioje išsamiai buvo supažindinti su atliekų rūšiavimų ir jų utilizavimu. Keletas įdomių faktų: šiferis nėra perdirbamas ar deginamas, jis sąvartynuose tiesiog „laidojamas“ po žeme. Kiekvienas gyventojas (netgi kūdikis, pateiktus jo dokumentą) per metus gali utilizavimui priduoti 5 automobilių padangas. Stiklą būtina rūšiuoti, nes jis yra 100 proc. perdirbamas, ir tai gali įvykti neribotą skaičių kartų. Veidrodžiai nėra perdirbami, o, kaip ir šiferis, „laidojami“ po žeme.

      Po to mokiniai vyko į Verdėlupyje esančius nuotekų valymo įrenginius. Ten išsamiai buvo supažindinti su nuotekų išvalymo eiga. Keletas įdomių faktų: dumblas, gautas išvalius nuotekas, yra kompostuojamas su lapais ir parduodamas miškininkams. Virtuvėje naudojami indų plovikliai nėra skaidomi bakterijų, todėl surišti į kitus junginius baltų grumstelių pavidalu lieka dumble ir dėl šios priežasties vėliau atsiduria miške, pakelėse, o po to galbūt ir ant mūsų stalo. Tad siekiant kuo mažiau plovikliais teršti aplinką, riebaluotus indus patartina plauti tik karštu vandeniu.

        Ekskursijos metu mokiniai praplėtė žinias apie aplinkos taršą. Tokios praktinės patirtys skatina sumąstyti, ar tikrai mums reikia tiek daug daiktų, kurie neilgai trukus milžiniškais kiekiais atsiduria sąvartynuose.

Nuotraukos:
Žaneta Kalėjūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas